Een klein stukje van de zon werd op 10 juni afgedekt, maar wel duidelijk zichtbaar in de zonne-energie productie. Ook onze eigen installaties lieten op 10 juni een mooi dipje zien. De gedeeltelijke zonsverduistering had op Nederland schaal een aardig stroom effect. De verwachting was 0,8 GigaWatt aan vermogen afname bij alle zonne-installaties nagenoeg tegelijk zou verdwijnen. Dit bij een ingeschat productioe niveau van 7-8 GigaWatt aan zonne-energie midden op dat moment van de dag. En als de zon weer helemaal terug was, kwam het er weer bij. Deze eclips overgang ging heel wat massaler/sneler dan een paar wolken die Nederland komen binnen drijven.

Vanuit de site Hemel waarnemingen Nederland-Belgie
Tijdens het maximum van de eclips, om 12:23 uur, zal 29% van de diameter van de Zon, ofwel 17% van haar oppervlakte, bedekt zijn. De Zon staat op dat moment 57° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. Zie de lokale gegevens voor een aantal plaatsen in de Benelux. Een bedekking van 17% is niet voldoende om het donker te maken in onze streken, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. Elders is deze eclips te zien als een ringvormige zonsverduistering.

Op www.energieopwek.nl kun je de ook de dip in de ingeschatte duurzame energie opwek zien.
Dit is de verwachte opwek voor de komende 10 minuten. Een energie voorspelling welke dus maar heel kort vooruitloopt, op basis van wat de netwerken maatschappijen verwachten. Daar is het gezamelijke effect beter op te zien.

Categorieën: Publicatie