Radar, uitzendingen reacties, 18 september 2023
In de uitzending van 18 september 2023 besteedt Radar aandacht aan het uitschakelen zonnepanelen. Omvormers schakelen zich zelf uit als ze een te hoge netspanning meten. In dat geval stoppen de omvormers met het levering van stroom, om zichzelf en het net te beschermen. Signalen dat dit vaker voorkomt, komen voornamelijk uit woonwijken en de meer afgelegen gebieden.

De elektriciteitnetwerken bij bedrijven zijn meer ingericht op hogere aansluitcapaciteiten en gegarandeerde capaciteit. Hierdoor kan op deze plaatsen het geleverde vermogen (altijd minder dan de maximale aansluitcapaciteit) veel beter het regionale net op.
Voor de grotere zonne-energie opstellingen is er tevens de optie om deze uit te breiden met een regeling, waarbij het maximaal te leveren vermogen instelbaar is. Om een zo meer voorspelbare, stuurbare energie levering te verkrijgen. Dit om negatieve leveringskosten te vermijden.

Maar als woningbezitter heb je meestal te maken met een gezamenlijke wijkcapaciteit en jouw verbinding met het onderstation. Zijn er veel huishoudens die terug leveren, dan kan de spanning lokaal te hoog oplopen. Vaak zal dan een deel van de huishoudens geconfronteerd worden met een afschakelende omvormer.
Het onderwerp is in Radar behandeld. Naar aanleiding hiervan heeft demissionair minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten een reactie gegeven. Lees hier diens reactie Radar: Uitschakelen omvormers, reactie Rob Jetten.
Netbeheer Nederland heeft hierover ook een artikel op hun website staan, met tips wat je hier deels zelf aan kan doen. Dit kun je lezen op Netbeheer Nederland, zonnepanelen en spanningsproblemen.