Het was weer heerlijk zonnig in de maanden mei en juni.. Helaas wel af en toe met negatieve EPEX prijzen. De zon is nu wel weer over zijn hoogte punt heen, waardoor de piekenmomenten lager zullen uitvallen.
Normaal zal de piek in zonne-energie productie iets gaan afnemen in juli. Dit door dat de lucht iets minder schoon is, meestal doordat de hogere luchtlagen warmer zijn en beter vocht opnemen. Misschien is er in juli ook iets meer smog in de lucht vanwege minder wind. Het natuurlijke effect van het steeds lager staan van de zon aan de horizon zal uiteindelijk overheersen. Hierdoor zal er steeds een groter deel van de zonkracht verloren vanwege de langere baan door de atmosfeer.
Er is een zonuren calculator, op basis van meetgegevens in de Bilt. Daar kun je de verschillen in het land zien. Locatie Voorschoten is het dichtste bij. Maar die meetwaardes schelen al met locatie Hoek van Holland.
Zonne calculator

In de afgelopen maanden was de duurzame stroom opwek met alleen zon al soms zo groot dat deze ongeveer overeen kwam met onze reguliere gebruik. 31 mei kwamen we tot 15,4GW als piek. Dit volgens energieopwek.nl. De EPEX prijzen waren die middag dag ook negatief.
Gelukkig hebben we in Nederland al diverse verbindingen met het buitenland, om deze overtollige hoeveelheid duurzame energie af te voeren. Zie ook de hoogspanningsnetwerk kaart.
Webkaart hoogspanningsnet

Categorieën: Publicatie