Deze maand mei was de eerste maand dat alle drie de installaties volledig gedraaid hebben. Begin April had de installatie bij Gravesteyn nog wat opstart problemen en kunnen we nu nog niet de omvormer data van de tweede installatie bij Harry Wubben Flowers inzichtelijk kunnen maken. Er wordt aan gewerkt.
Vanuit de elektriciteits-meters kunnen we de maand opbrengsten wel halen. We komen dan op de volgende opbrengsten voor de maand mei:
– Harry Wubben Flowers 1 24.589 kWh afgerond 16 kWh/aandeel
– Gravesteyn 10.280 kWh afgerond 15 kWh/aandeel
– Harry Wubben Flowers 2 8.878 kWh afgerond 15 kWh/aandeel

We hebben niet veel aan een vergelijk met de maand mei 2020. Toen was het een zeer zonnige maand mei. Harry Wubben Flowers 1 wekte toen 32.883kWh op. Dit jaar was de maand mei juist minder zonnig dan normaal, vaak koud, bewolkt en regenachtig. Beter is om te kijken naar de jaar productie per energie-aandeel. De jaarproductie van Harry Wubben Flowers 1 was in 2020 uitgekomen op 127 kWh/aandeel (zie ook Productie installaties)

Heel precies voorspellend kan zo’n maand vergelijk tussen de systemen niet zijn. De ligging, zonstand, en dimensionering van een systeem hebben veel invloed op de jaar productie.
Bij Gravesteyn is bijvoorbeeld het totale vermogen van de zonne-panelen veel groter dan het vermogen van de omvormer en de aansluiting. Bij zeer zonnige dagen kunnen de panelen dus veel meer vermogen leveren dan de omvormer kwijt kan. Dit levert dan een rechte vlakke maximale-productie top op. Dit kun je zien in de overzichten van de afgelopen zonnige dagen. Je ziet deze afvlakking niet terug bij onze eerste installatie, waar de omvormers en aansluiting juist meer vermogen hebben dan het piekvermogen van de zonne-panelen.

Maar we halen zo bij Gravesteyn wel het maximaal rendement uit de net aansluiting, omdat we op minder zonnige dagen juist meer stroom leveren.

Het maarndvergelijk geeft zo wel een duidelijke indicatie dat ook onze twee nieuwe systemen goed presteren en redelijk b=vergelijkbaar zijn qua verwachte productie ten opzichte van ons eerste systeem. We verwachten dan ook voor alle drie systemen een mooi productie jaar.

Categorieën: Publicatie