Nieuwe Oogst – Agrarisch nieuws Zuid-Holland
Het chrysantenbedrijf Harry Wubben Flowers met 6 hectare glas teelt jaarrond voor driekwart van de oppervlakte santini’s en voor een kwart troschrysanten. Met twee WKK-installaties (totaal 2,5 megawatt) wordt elektriciteit en CO2 opgewekt.
De installaties draaien in de winter voor de assimilatiebelichting, die aangaat als het donker wordt. In de zomer draaien de installaties alleen als de elektriciteitsprijs hoog is, om de stroom te verkopen aan het net. Voor de belichting in de zomer koopt het bedrijf de elektriciteit in.

‘De elektriciteitsprijzen die wij als bedrijf vergoed krijgen, liggen lager dan die voor consumenten. Dus als wij stroom met zonnepanelen opwekken en aan het elektriciteitsnet leveren, is dat voor ons niet heel snel rendabel’, zegt Harry Wubben. ‘Nu we dat via een energiecoöperatie gaan doen, is het sociaal-maatschappelijk ook een beter verhaal.’

Voor het gebruik van de daken ontvangt de chrysantenteler van de coöperatie een jaarlijkse vergoeding. Wubben: ‘Hier worden we niet rijk van, maar er staat wel wat tegenover het beschikbaar stellen van de daken.’

Zonnedaken

Zo heeft de coöperatie toegang tot het dak voor onderhoud aan de installatie, bijvoorbeeld voor vervanging van een kapot paneel, en reiniging van de panelen iedere drie jaar. Wubben heeft de energiecoöperatie ook gevraagd om de verzekeringen goed op elkaar af te stemmen, zodat ze niet naar elkaar kunnen wijzen als er schade is.

De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is op 13 april opgericht. Bestuurslid Ronald Berk kwam na een tip van een ander bestuurslid bij het chrysantenbedrijf terecht, dat bereid was om zijn daken beschikbaar te stellen.

‘De dakvlakken van de bedrijfshal, die aan de oost- en westkant liggen, zijn het meest ideaal voor de opwekking van zonne-energie’, vertelt het bestuurslid, dat werkzaam is bij adviesbureau Mentink Procesmanagement.

‘De oostkant is gunstig voor de ochtendzon en de westkant voor de middagzon. Op het platte dak van het kantoor komen de panelen ook in oost-westopstelling te liggen, maar daarmee benutten we vooral de zon rond het middaguur.’

Volledig benutten

De coöperatie wil de daken volledig gebruiken. Omdat aan de zuidkant van de bedrijfsruimte de schoorstenen van de ketel en WKK’s uit het dak komen, kan vanwege de schaduw maar 60 van de 72 meter lengte worden benut.

Toch is het mogelijk om duizend panelen met een piekvermogen van 300 kilowatt per paneel op de daken te plaatsen. Op jaarbasis verwacht de energiecoöperatie hiermee 270.000 kilowattuur op te wekken, voldoende voor negentig huishoudens.

Onderzoek van de dakconstructie moet nog uitwijzen of een draagvermogen van achttien kilo per vierkante meter mogelijk is. De chrysantenteler verwacht daar geen problemen van.
Lees verder … Dak tuinder voor zonne-energie burger

Categorieën: Media artikel