CBS, 27 september 2024
De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2024 gestegen naar 32,3 miljard kWh. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 53 procent van de totale elektriciteitsproductie.

null

Ruim twee derde van deze stijging vond plaats op zee. Op zee hadden vooral de nieuwe windparken Hollandse Kust Zuid (I t/m IV) en Hollandse Kust Noord (V) hier een aanzienlijke bijdrage aan het vermogen van wind op zee. Ook het vermogen op land nam toe, met name in Flevoland, waar vorig jaar al meerdere oude kleinere windmolens zijn vervangen door grotere en nieuwe windmolens met meer vermogen.

De elektriciteitsproductie uit zon steeg naar 11,7 miljard kWh. Dit is een toename van 0,8 miljard kWh. Dit werd veroorzaakt doordat er meer vermogen is bijgeplaatst, terwijl de hoeveelheid zonnestraling juist minder was dan in de eerste helft van vorig jaar.

Lees nog veel meer details op Meer dan de helft van elektriciteitsproductie komt uit hernieuwbare bronnen.

CBS houdt ook de consumenten prijzen bij, voor een meer jaren overzicht zie Gemiddelde energietarieven consumenten.
Onderaan de tabel kun je scrollen.
Maar leveren wind en zon ons ook goedkopere elektriciteit op? Daarbij niet kijkend naar de belastingen.
Volgens CBS:
– Maart 2021 was de consumenten variabel leveringstarief contractprijs voor gas 0,2752/m3, augustus 2024 0,5870/m3
– Maart 2021 was de consumenten variabel leveringstarief contractprijs voor elektriciteit 0,0657/kWh, augustus 2024 0,1515/kWh.

De verhouding gas/elektriciteit is dus iets veranderd.
Was deze in 2021 een factor 4.2, in 2024 is deze verhouding iets minder goed geworden, namelijk een factor 3.9.
Elektriciteit is nu qua verhouding iets duurder geworden ten opzichte van gas. De gemiddelde consumenten prijs elektriciteit is nog wel dalende.
De energie leveranciers hadden speciaal voor de verder verlaging van de elektriciteitsprijzen particulieren, dit jaar de teruglever-kosten bij saldering ingevoerd. Al gauw zo’n 0,12 EUR/kWh.

Categorieën: Media artikel